Akademia Przedsiębiorcy rusza w Polskę. Pierwsze konferencje w Olsztynie, Toruniu i Gdańsku!

Ostatnia publikacja: 2017-11-09 08:35

14 listopada 2017 roku rusza Akademia Przedsiębiorcy. To już 9. edycja projektu realizowanego przez Bank Zachodni WBK i POLFUND Fundusz Poręczeń Kredytowych. Tegoroczne bezpłatne spotkania – w całej Polsce będzie ich łącznie 22 – będą poświęcone skuteczniej komunikacji w firmach oraz przedsiębiorczości w kobiecym wydaniu. Jako pierwsi udział w konferencjach wezmą przedsiębiorcy z Olsztyna, Torunia i Gdańska.

- Sukces poprzedniej edycji Akademii Przedsiębiorcy pokazał, że zarządzający małymi i średnimi firmami w Polsce wciąż bardzo wysoko cenią sobie pozafinansowe wsparcie partnerów biznesowych. Tylko w ubiegłym roku w naszych konferencjach, których tematem przewodnim były nowoczesne technologie, wzięło udział blisko dwa i pół tysiąca przedsiębiorców. W związku z tak dużym zainteresowaniem, kontynuujemy nasze spotkania i w tym roku, a dla uczestników przygotowaliśmy dwa, zupełnie nowe nurty tematyczne konferencji – mówi Wiesław Macherzyński, dyrektor Biura Rozwoju Relacji z Klientami MŚP Banku Zachodniego WBK.

Startujemy w Olsztynie

W 9. edycji Akademii Przedsiębiorcy odbędą się konferencje w 22 miastach Polski. Spotkania będą doskonałą okazją do zdobycia wiedzy i wymiany doświadczeń na temat komunikowania się w biznesie. Z pierwszymi spotkaniami Bank Zachodni WBK i POLFUND Fundusz Poręczeń Kredytowych, startują 14 listopada br., w Olsztynie. 15 listopada br. o tym, jak reżyserować strategię rozwoju firmy, porozmawiają przedsiębiorcy w Toruniu, a 16 listopada – w Gdańsku. Szczegółowe informacje o miejscach i godzinach spotkań znajdują się na stronie https://firmoweewolucje.bzwbk.pl/akademia-przesiebiorcy/akademia-przedsiebiorcy.

W wydarzeniu może wziąć udział każdy przedsiębiorca zainteresowany praktycznymi aspektami sukcesu biznesowego. Wystarczy zarejestrować się na stronie https://firmoweewolucje.bzwbk.pl/akademia-przesiebiorcy/akademia-przedsiebiorcy. Uczestnictwo w warsztatach jest bezpłatne. Liczba miejsc jest ograniczona (decyduje kolejność zgłoszeń). Konferencje odbywają się w ramach projektu Akademia Przedsiębiorcy prowadzonego przez Bank Zachodni WBK.

- Nie bez powodu tegoroczną edycję Akademii Przedsiębiorcy poświęcamy komunikacji w przedsiębiorstwach i ich otoczeniu biznesowym. W dzisiejszym, coraz bardziej pędzącym świecie nie liczy się nie tylko szybkość komunikacji, ale też jej jakość i właśnie o efektywnych sposobach pogodzenia tych dwóch wartości z korzyścią dla rozwoju firmy będziemy rozmawiać z uczestnikami konferencji - mówi Barbara Bartkowiak, Prezes Zarządu POLFUND Funduszu Poręczeń Kredytowych S.A.

Komunikacja języczkiem u wagi

15 spotkań w tegorocznej edycji Akademii Przedsiębiorcy będzie dotyczyć komunikacji w firmach i ich otoczeniu biznesowym. Gościem specjalnym konferencji pod hasłem „Sukces w biznesie? Umiejętność komunikowania się to podstawa” będzie Robert Krool, Prezes Stowarzyszenia Profesjonalnych Mówców i profesjonalny doradca biznesu. Podzieli się z uczestnikami swoim doświadczeniem związanym z zarządzaniem własną firmą. Podpowie, jak skutecznie komunikować się ze wspólnikami i pracownikami, zwróci uwagę na szczególną rolę komunikacji w firmach rodzinnych oraz wskaże jakie kluczowe założeni w strategii firmy pozwolą zapewnić jej stały rozwój.

Kobieca strona biznesu

Jak pokazują badania, już niemal 30% wszystkich firm w Polsce jest zarządzanych przez kobiety1, dlatego, w tym roku Akademia Przedsiębiorcy będzie też miała swoją zupełnie nową, kobiecą odsłonę. 7 konferencji spośród wszystkich 22 spotkań będzie w szczególności skierowane do przedsiębiorczych kobiet. Na konferencjach „Kobieca strona biznesu” poruszana będzie tematyka osiągania celów biznesowych, stawania się doskonałym menegerem oraz radzenia sobie w negocjacjach. Gościem specjalnym spotkań będzie Mariola Bojarska-Ferenc, która w swojej prelekcji „Biznes? Kobiecy punkt widzenia” podzieli się z uczestnikami własnymi doświadczeniami zawodowymi. Opowie o swojej drodze kariery, o cechach, które pomocne są w osiąganiu wyznaczonych celów, negocjacjach, tworzeniu siatki najlepszych współpracowników. Podzieli się wskazówkami, jak zachować harmonię między życiem rodzinnym a pracą. Odpowie na pytania, czy kobietom jest ciężej w biznesie, jak wybrnąć z sytuacji „walki” o stanowisko oraz jak ważna jest biznesowa solidarność kobiet.

Akademia Przedsiębiorcy to cykl bezpłatnych prelekcji i warsztatów motywacyjno-edukacyjnych skierowanych do polskich przedsiębiorców. Od 2011 roku Bank Zachodni WBK wspólnie z partnerami zorganizował ponad 300 konferencji w całej Polsce, w których łącznie wzięło udział blisko 30 tysięcy uczestników. Podczas spotkań poruszane są praktyczne kwestie związane z prowadzeniem biznesu, m.in. wsparcie w ekspansji polskich przedsiębiorców na rynki zagraniczne, nowoczesne technologie dla małych i średnich firm czy ubieganie się o dotacje unijne.

Więcej informacji o Akademii Przedsiębiorcy, kalendarz konferencji oraz rejestracja na stronie: https://firmoweewolucje.bzwbk.pl/akademia-przesiebiorcy/akademia-przedsiebiorcy.