Banco Santander sponsorem Ligi Mistrzów UEFA

Ostatnia publikacja: 2017-11-30 08:24

Banco Santander, główny akcjonariusz Banku Zachodniego WBK, został oficjalnym sponsorem Ligi Mistrzów UEFA. Umowa sponsoringu będzie obowiązywać od następnego sezonu (2018/2019) przez kolejne trzy lata do 2020/2021.

Przewodnicząca Banco Santander Ana Botín i szefowie wszystkich banków należących do Grupy Santander, w tym Banku Zachodniego WBK - Przewodniczący Rady Nadzorczej Gerry Byrne i Prezes Michał Gajewski - podpisali dziś w Brazylii umowę z przedstawicielem UEFA. W wydarzeniu uczestniczyły dwie legendy futbolu: osobiście Ronaldo z Brazylii, a przez połączenie wideo - Pelé.

|– Partnerstwo Grupy Santander i Ligi Mistrzów UEFA, rozgrywek sportowych o największym globalnym zasięgu i największych aspiracjach, bazuje na naszym wsparciu rozgrywek Libertadores, a ostatnio również lokalnego klubu piłkarskiego Racing Santander, wywodzącego się z kantabryjskiego miasta, w którym 160 lat temu został założony nasz bank. Uwielbiamy sport. Do tej pory wspieraliśmy zespół Ferrari i F1, które odegrały istotną rolę w historii Grupy Santander w ciągu ostatnich 10 lat, za co jesteśmy niezmiernie wdzięczni. Zamierzamy w dalszym ciągu wspierać sport, gdyż jest to nieoceniony sposób wniesienia własnego wkładu na rzecz rozwoju społeczności lokalnych, w których działamy – powiedziała Ana Botín, komentując podpisaną umowę.

Liga Mistrzów UEFA to najbardziej prestiżowe klubowe rozgrywki piłkarskie na świecie, przyciągające rzesze kibiców z Europy i obydwu Ameryk, gdzie obecna jest również Grupa Santander. Finał Ligi Mistrzów UEFA jest jednym z najpopularniejszych wydarzeń sportowych, również w Polsce, który na żywo śledzi ponad 160 milionów widzów.

– To dla nas wielka radość móc powitać Grupę Santander w gronie sponsorów Ligi Mistrzów. Z niecierpliwością oczekujemy na rozpoczęcie partnerstwa z jednym z najbardziej nieprzeciętnych i postępowych banków na świecie. Liga Mistrzów UEFA i Santander w sposób naturalny do siebie pasują: Bank stale utrzymuje się w czołówce najlepszych marek na świecie, a Liga Mistrzów UEFA nieprzerwanie pozostaje dorocznym wydarzeniem sportowym o największej światowej widowni. Bank może poszczycić się wspaniałą historią wspierania sportu, a to partnerstwo pozwoli Lidze Mistrzów UEFA jeszcze bardziej zwiększyć zainteresowanie ze strony fanów futbolu w Ameryce Łacińskiej i na całym świecie –  powiedział Guy-Laurent Epstein, Dyrektor Marketingu UEFA Events.

Umowa sponsoringu wzmocni związki między zawodowym futbolem a Grupą Santander, która przez ostatnie dziesięć lat wspierała kilka z najważniejszych rozgrywek piłkarskich w Ameryce Łacińskiej, w tym CONMEBOL Libertadores i LaLiga Santander w Hiszpanii.

Pod koniec roku Banco Santander zakończy owocną współpracę w ramach sponsoringu Scuderia Ferrari, zespołu Formuły 1, który wspierał przez ostatnich osiem sezonów. Ponadto, dobiegają końca umowy sponsoringu korporacyjnego zawarte przez Bank i F1, które przez ostatnich 11 lat pomagały zwiększyć rozpoznawalność marki Santander.