Bank Zachodni WBK ma 19% udziału w rynku akredytyw importowych

Ostatnia publikacja: 2017-02-08 13:03

Wartość akredytyw importowych obsłużonych przez Bank Zachodni WBK w 2016 r. wyniosła niemal 1,2 mld zł, co według danych systemu SWIFT dało 19% udziału w rynku. Bank obsłużył 3,5 tys. akredytyw, przy czym liczba ta była aż o 1/5 wyższa niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Wzrost udziałów rynkowych w produktach obsługi handlu zagranicznego to efekt wielu dużych projektów, które zrealizowaliśmy w ostatnich latach. Cały czas konsekwentnie rozwijamy moduł Trade Finance w bankowości elektronicznej, Jednocześnie zcentralizowaliśmy kluczowe procesy. Bardzo ważnym działaniem jest Program Rozwoju Eksportu, w którym zachęcamy i przekazujemy polskim firmom wiedzę o najlepszych praktykach realizacji strategii ekspansji zagranicznej – mówi Piotr Dylak, dyrektor ds. rozwoju handlu zagranicznego w Banku Zachodnim WBK.

Akredytywa dokumentowa to jeden z głównych sposobów zabezpieczenia zagranicznych transakcji handlowych firm. W ramach takiego rozwiązania bank na polecenie zleceniodawcy (importera lub kupującego) składa pisemne zobowiązanie do zapłaty lub zabezpieczenia zapłaty określonej kwoty beneficjentowi tej akredytywy, przy czym wypłata akredytywy jest zawsze kontrolowana przez bank i wymaga przedstawienia odpowiednich dokumentów handlowych, ubezpieczeniowych i transportowych.

Konstrukcja akredytywy dokumentowej pozwala przedsiębiorcy ograniczyć ryzyko jakościowe (np. otrzymania towaru gorszych parametrach technicznych niż uzgodnione w kontrakcie), nieterminowości dostaw (co jest szczególnie istotne w przypadku towarów, na które popyt jest sezonowy) czy transportowe. Przedsiębiorca może również uatrakcyjnić swoją ofertę sprzedaży udzielając kredytu kupieckiego lub uzyskać bardziej korzystną cenę istotnie ograniczając ryzyko transakcji po stronie dostawcy. Akredytywy z odroczeniem płatności dają również możliwość uzyskania kredytu kupieckiego od dostawców. Akredytywy te można je wykorzystać zarówno do finansowania standardowych zakupów towarów konsumpcyjnych, jak i mniej typowych zakupów inwestycyjnych.

Akredytywy, tak samo jak wszystkie inne produkty trade finance, Bank Zachodni WBK oferuje w pakiecie ze wsparciem merytorycznym i możliwością konsultacji. – Mamy specjalistów handlu zagranicznego w 12 miastach w Polsce i ekspertów z tzw. Middle Office, którzy pomagają wynegocjować korzystne warunki płatności w ramach transakcji i zwracają naszym klientom uwagę na istotne aspekty związane z ryzykiem. Samo procesowanie akredytyw i gwarancji zapewnia moduł Trade Finance w bankowości elektronicznej. Obecnie przez iBiznes24 jest obsługiwane ponad 95% akredytyw – podkreśla Robert Antczak, dyrektor Departamentu Sprzedaży Produktów Banku Zachodniego WBK.

Dyrektor Obszaru Komunikacji Korporacyjnej i Marketingu