Bank Zachodni WBK mecenasem Rubinstein Piano Festival

Ostatnia publikacja: 2017-10-13 14:39

Od 16 do 21 października br. w Łodzi odbędzie się jubileuszowy V Rubinstein Piano Festival – Międzynarodowy Festiwal Muzyczny im. Artura Rubinsteina. Melomani będą mogli wziąć udział w jedenastu koncertach, pięciu wystawach tematycznych związanych z Arturem Rubinsteinem, kursach mistrzowskich czy seminariach. Mecenasem tegorocznej edycji wydarzenia jest Bank Zachodni WBK.

Rubinstein Piano Festival, organizowany na cześć wybitnego polskiego pianisty Artura Rubinsteina, to przede wszystkim koncerty najlepszych muzyków. W tym roku do udziału w wydarzeniu zaproszono dziewięciu światowej sławy pianistów, dwie orkiestry symfoniczne oraz jeden zespół kameralny.

- Nasze zaangażowanie w tegoroczny festiwal jest kolejnym elementem w prowadzonym programie wspierania młodych muzyków - Santander Orchestra. Pomagając w organizacji takich wydarzeń, dajemy artystom przestrzeń do doskonalenia i prezentowania swoich talentów. Mamy nadzieję, że już niedługo nasi podopieczni również będą występować podczas najważniejszych wydarzeń muzycznych w kraju i za granicą – mówi Katarzyna Meissner, dyrektor Biura Sponsoringu i Projektów Relacyjnych w Banku Zachodnim WBK.

V Rubinstein Piano Festival

Rubinstein Piano Festival organizowany jest od 2008 r. przez Międzynarodową Fundację Muzyczną im. Artura Rubinsteina w Łodzi. Tegoroczna odsłona Festiwalu będzie wyjątkowa z dwóch powodów. Po pierwsze, z uwagi na jubileuszową piątą edycję wydarzenia, po drugie – w tym roku przypada 130. rocznica urodzin i 35. rocznicy śmierci Artura Rubinsteina (1887-1982) – urodzonego w Łodzi jednego z największych pianistów świata.

W wydarzeniu wezmą udział wybitni muzycy, m.in. Yulianna Avdeeva, Sergei Babayan, Federico Colli, Kirill Gerstein, Alexander Korsantia, Paweł Wakarecy, Tomasz Ritter, Jakub Kuszlik czy Denis Zhdanow. Uczestnicy usłyszą też Orkiestrę Symfoniczną Filharmonii Częstochowskiej im. B. Hubermana, Orkiestrę Symfoniczną Filharmonii Łódzkiej im. A. Rubinsteina oraz zespół kameralny Stradivari Quartet ze Szwajcarii.

Oprócz koncertów, na uczestników V Rubinstein Piano Festival czeka m.in. pięć nowych wystaw związanych tematycznie z Arturem Rubinsteinem, kursy mistrzowskie, konferencje prasowe, seminaria, konkurs fotograficzny, prezentacja zdjęć o tematyce muzycznej: Ewy Rubinstein, Ryszarda Horowitza i Czesława Czaplińskiego, jak też projekcja nowego filmu dokumentalnego o Arturze Rubinsteinie pt. „Polski patriotyzm Artura Rubinsteina”.

Wydarzenia festiwalowe organizowane są w czterech miastach Polski - głównie w Łodzi i Częstochowie, ale też w Rawie Mazowieckiej oraz Ożarowie.

Patronat honorowy nad festiwalem objął Prezydent RP Andrzej Dudą wraz z Małżonką, a gośćmi honorowymi będą córki Artura Rubinsteina – Ewa i Alina Rubinstein.

Organizatorami Festiwalu są: Międzynarodowa Fundacja Muzyczna im. Artura Rubinsteina w Łodzi oraz Fundacja Kultury i Biznesu.

Szczegółowe informacje o festiwalu: www.arturrubinstein.pl oraz www.kulturaibiznes.pl