Bank Zachodni WBK mecenasem wystawy w Muzeum Narodowym we Wrocławiu

Ostatnia publikacja: 2017-11-06 10:57

Od 31 października do końca roku we wrocławskiej galerii narodowej można zobaczyć wystawę „Moda na Cranacha”. Ta wyjątkowa ekspozycja, obejmująca dzieła doby Reformacji we Wrocławiu oraz na Śląsku, została przygotowana z okazji 500-lecia upublicznienia przez Marcina Lutra 95 tez w Wittenberdze. Jej mecenasem jest Bank Zachodni WBK.

Wśród prezentowanych obrazów są m.in. takie dzieła Lucasa Cranacha starszego jak słynna Madonna pod jodłami, Salome z głową Jana Chrzciciela, Adam i Ewa czy Niedobrana para. Wśród obrazów śląskich, inspirowanych malarstwem Cranachów, zwiedzający mogą podziwiać m.in. pokazywaną po raz pierwszy publicznie Madonnę̨ apokaliptyczną z zakrystii wrocławskiej katedry i dwa obrazy z kościoła na Swojczycach, pochodzące z czasów przełomu średniowiecza i nowożytności. Atrakcją są również nieeksponowane nigdy dotąd rysunki z XVI w. – prawdopodobnie projekty malowideł epitafijnych oraz kilkadziesiąt wykonanych kredką portretów wrocławian.

- „Moda na Cranacha” to ukłon w stronę tego wybitnego niemieckiego malarza, podkreślenie jak wielki wpływ miał na artystów swojej epoki i późniejszych. To również swego rodzaju postscriptum do naszego wcześniejszego projektu – wystawy „Kolekcja Santander” z 2013 roku. Ponad 80 tysięcy osób odwiedziło wtedy Muzeum Narodowe we Wrocławiu i pod tym względem był to jeden z rekordów ostatnich trzech dekad. Cieszymy się, że możemy wspierać takie wydarzenia, inspirujące i pozwalające oderwać się chociaż na chwilę od codzienności – mówi Katarzyna Meissner, dyrektor Biura Sponsoringu i Projektów Relacyjnych Banku Zachodniego WBK.

Wystawa zorganizowana jest w gmachu głównym Muzeum, prezentowane dzieła zostały wypożyczone m.in. z muzeów w Budapeszcie i Berlinie. Towarzyszą jej różnorodne wydarzenia uzupełniające – wykłady, zajęcia dla dzieci i kuratorskie zwiedzania. Ekspozycja będzie dostępna aż do końca tego roku.