Bank Zachodni WBK w europejskiej czołówce pracodawców

Ostatnia publikacja: 2018-02-02 11:38

Bank Zachodni WBK po raz kolejny został wyróżniony tytułem Top Employers Polska i Top Employers Europe. Bank doceniono za dbałość o pracowników, w tym zapewnienie im najlepszych warunków do pracy i rozwoju. Certyfikaty, potwierdzające najwyższe standardy zatrudnienia, od ponad 25 lat przyznaje Top Employers Institute.

– Nasza nowa strategia oparta na haśle „Bank Jaki Chcesz” to zobowiązanie nie tylko wobec naszych klientów, ale też pracowników. Cieszymy się, że zostało to docenione. Wyróżnienie Top Employers to motywacja do dalszej pracy. Konsekwentnie dążymy do tego, aby być najbardziej pożądanym pracodawcą dla osób, które chcą budować i rozwijać swoją karierę w nowoczesnej bankowości – mówi Michał Gajewski, Prezes Zarządu Banku Zachodniego WBK.

Najlepszy pracodawca, czyli jaki?

Uzyskanie certyfikatu Top Employers Polska przez Bank Zachodni WBK zostało poprzedzone trójetapową procedurą weryfikacyjną, na którą składały się kwestionariusz najlepszych praktyk HR, analiza warunków pracy oraz zewnętrzny audyt. Kryteria brane pod uwagę przez Top Employers Institute to strategia rozwoju talentów, planowanie potrzeb kadrowych, wdrażanie nowych pracowników, szkolenia i rozwój, zarządzanie wynikami, rozwijanie umiejętności przywódczych, rozwój kariery i planowanie sukcesji, wynagrodzenia i świadczenia, kultura. Bank Zachodni WBK i stosowana polityka zatrudnienia wyróżniała się we wszystkich wskazanych obszarach.

Bank Zachodni WBK, jako część Grupy Santander, otrzymał również tytuł Top Employers Europe 2018. Wyróżnienie jest przyznawane organizacjom, które spełniają wysokie standardy badania w co najmniej pięciu krajach, w których działa.

– Nasze szczegółowe badanie wykazało, że Bank Zachodni WBK jest częścią wąskiej grupy pracodawców, którzy poprawiają warunki pracy na całym świecie. Firmy te troszczą się o swoich pracowników. Teraz, kiedy zdobyły certyfikację Top Employers Europe 2018, mogą słusznie uważać, że znajdują się wśród najlepszych pracodawców świata – podkreśla David Plink, CEO w Top Employers Institute.

Najważniejsi są ludzie

– Wyróżnienia takie jak Top Employers niezmiernie nas cieszą, ponieważ potwierdzają, że w naszej działalności najważniejsi są ludzie, zarówno klienci jak i pracownicy. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że jeżeli odpowiednio zadbamy o naszych pracowników, oni zatroszczą się o klientów. Dlatego wspieramy wszelkie inicjatywy, które pomagają tworzyć przyjazne środowisko pracy. – komentuje przyznanie wyróżnienia Dorota Strojkowska, członek Zarządu Banku Zachodniego WBK.

Niezależne badanie Top Employers Institute, prowadzone w ponad 100 krajach świata, wskazuje czołowych globalnych pracodawców: tych, którzy tworzą wspaniałe warunki pracy, dbają o talenty i ich rozwój na wszystkich szczeblach organizacji oraz dążą do ciągłego doskonalenia praktyk HR. Bank Zachodni WBK znalazł się wśród 48 przedsiębiorstw wyróżnionych w Polsce oraz należy do elitarnego grona firm, które zdobyły certyfikację Top Employers Europe 2018.