Bank Zachodni WBK zaangażowany w Polską Ligę Rugby na Wózkach

Ostatnia publikacja: 2017-11-15 13:22

12. listopada w Warszawie odbył się finał rozgrywek Polskiej Ligi Rugby na Wózkach 2017. Wydarzeniu towarzyszyła kampania społeczna „Ty widzisz tylko wózek”, która miała uświadomić odbiorcom, że niepełnosprawność nie stanowi przeszkody w osiąganiu sportowych sukcesów. Realizację rozgrywek tegorocznej Ligi Rugby na Wózkach wspierał Bank Zachodni WBK.

Sportowa siła, wola walki, talent i determinacja dotyczą tak samo wszystkich sportowców, niezależnie od ich stopnia sprawności. Mogli to zobaczyć widzowie tegorocznej Polskiej Ligi Rugby na Wózkach. Relacja meczu pucharowego w mediach społecznościowych przyniosła ponad 55 tys. wyświetleń.

Jak całościowo wyglądały rozgrywki? Wzięło w nich udział aż 15 zespołów podzielonych na 3 ligi – Basic, Advance i Professional. Rozegrano trzy turnieje tworzące tzw. rundę zasadniczą, rozgrywaną systemem „każdy z każdym”. To właśnie te turnieje wyłoniły osiem najlepszych zespołów w kraju, które rywalizowały w Turnieju Pucharowym o miano „Mistrza Polski 2017”. Ostateczne rozgrywki odbyły się w niedzielę 12 listopada w hali widowiskowo-sportowej w Warszawie. Pierwsze miejsce zdobyła drużyna Balian Wielkopolska Chrzypsko Pniewy, która w finale pokonała zawodników Flying Wings Rzeszów 44:42.

- Z przyjemnością obserwowaliśmy pasję i zaangażowanie uczestników. Potwierdzili nasze przekonanie, że w sporcie zacierają się wszelkie limity i ograniczenia. Sportowcem może być każdy, bez względu na poziom sprawności. Liczy się jedynie zaangażowanie, pasja i ciężka praca. Wspieranie osób z niepełnosprawnościami jest ważną częścią naszej działalności. Od siedmiu lat prowadzimy i rozwijamy program Obsługa bez barier, w ramach którego dążymy do zapewnienia pełnej dostępności usług i produktów osobom ze szczególnymi potrzebami. Tak, by każdy mógł bankować jak chce – mówi Katarzyna Meissner, dyrektor Biura Sponsoringu i Projektów Relacyjnych Banku Zachodniego WBK.

Organizatorem turniejów rugby na wózkach jest Fundacja Aktywnej Rehabilitacji (FAR). Projekt został dofinansowany przez Ministerstwo Sportu i Turystyki ze środków Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej. Partnerem był Bank Zachodni WBK oraz Fundacja Polska Bez Barier. Wsparcie organizacyjne zapewniło Miasto Stołeczne Warszawa.