Doradcy Banku Zachodniego WBK najlepsi w oferowaniu gwarancji de minimis dla projektów innowacyjnych

Ostatnia publikacja: 2017-03-23 14:34

Doradcy Banku Zachodniego WBK zapracowali na tytuł Liderów Sprzedaży Gwarancji z Funduszu Gwarancyjnego Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. W konkursie Banku Gospodarstwa Krajowego oraz Związku Banków Polskich, przedstawiciele BZ WBK stanęli na wszystkich trzech miejscach podium konkursu w rywalizacji międzybankowej.

W grupie doradców z 10. banków, które udzielały darmowych gwarancji z FG POIG, najskuteczniejsi okazali się trzej przedstawiciele Pionu Bankowości Biznesowej i Korporacyjnej Banku Zachodniego WBK, ale w całościowym wyniku Banku swój ogromny udział miał Pion Bankowości Małych i Średnich Przedsiębiorstw. Bank otrzymał także tytuł „Bankowej Kuźni Liderów” za najwyższe indywidualne kwoty udzielonych gwarancji.

Do ostatniego euro

Limit gwarancji, przyznany wstępnie przez BGK, Bank Zachodni WBK przekroczył o 30 proc. – Nasza skuteczność w oferowaniu gwarancji de minimis z FG POIG w ogromnym stopniu przyczyniła się do pełnego wykorzystania puli środków unijnych z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka z poprzedniej perspektywy, dystrybuowanych za pośrednictwem systemu bankowego. Pieniądze te, przyznane przez UE na wsparcie polskich innowacyjnych przedsiębiorstw, zostały wykorzystane w pełni. To wielka satysfakcja – podkreśla Dariusz Kucharczyk, manager ds. produktów w Pionie Bankowości Biznesowej i Korporacyjnej Banku Zachodniego WBK.

Bank Zachodni WBK wspiera absorpcję środków unijnych przez polskie firmy bardzo intensywnie i od wielu lat. – Pomaganie firmom, aby do ostatniego euro wykorzystywały przysługujące im pieniądze z UE, postrzegamy jako obowiązek. Te środki są paliwem dla polskiej naszej gospodarki i unikalną szansą na szybki i sprawny rozwój przedsiębiorstw. Firmy nie mogą tych pieniędzy nie wykorzystywać – mówi Michael McCarthy, Wiceprezes Zarządu Banku Zachodniego, który odebrał nagrodę „Bankowa Kuźnia Liderów” podczas specjalnej uroczystości zorganizowanej 22 marca br. przez BGK i ZBP.

Ważne innowacje… i informacje

Bank Zachodni WBK jest szczególnie aktywny w promocji wykorzystania środków unijnych dla finansowania przedsięwzięć innowacyjnych. Świadczą o tym nie tylko nagrody dla Banku i jego doradców, ale przede wszystkim konsekwencja działań wspierających uczestnictwo polskich firm w programach unijnych poprzednich i obecnej perspektywy 2014-2020. Oprócz oferty usług finansowych (kredyty unijne, kredyt technologiczny, akredytywy, gwarancje, rachunki pomocnicze), Bank Zachodni WBK prowadzi szeroko zakrojony projekt informacji unijnej, obejmujący m.in. cykl spotkań na temat najważniejszych programów dla firm.

Bank Zachodni WBK ma także umowy z Europejskim Bankiem Rady Europy oraz Europejskim Bankiem Inwestycyjnym, zapewniające tańsze od standardowego finansowanie zarówno działalności inwestycyjnej, jak i obrotowej.

Dyrektor Obszaru Komunikacji Korporacyjnej i Marketingu