Firmowe Ewolucje – lokalne wsparcie biznesu

Ostatnia publikacja: 2017-04-10 14:27

Ruszyła kolejna edycja spotkań lokalnych dla firm z sektora MŚP. Bank Zachodni WBK zaprasza małych i średnich przedsiębiorców zainteresowanych tematyką sukcesji, eksportu czy rekrutacji, na odbywające się w całej Polsce warsztaty i konsultacje z ekspertami rynkowymi.

Program tegorocznych spotkań lokalnych został opracowany na podstawie wyników ankiet od uczestników poprzedniej edycji wydarzenia. Aż 92 procent z nich oceniło je pozytywnie, jako pożyteczne i merytoryczne źródło wiedzy. Wsłuchując się we wskazane przez przedsiębiorców problemy, tematyka lokalnych spotkań w ramach Firmowych Ewolucji została jeszcze bardziej sprofilowana i będzie dotyczyła między innymi takich zagadnień jak: skuteczne pokonywanie barier w handlu zagranicznym, optymalizacja podatkowa, pozyskiwanie funduszy europejskich, planowanie sukcesji w firmie, zarządzanie finansami oraz efektywna rekrutacja pracowników.

- Wśród głównych barier na drodze rozwoju firm z sektora MŚP wskazać można m.in. niedostateczne wykorzystanie możliwości marketingu internetowego, funduszy unijnych, eksportu oraz problemy z utrzymaniem płynności finansowej. To m.in. w odpowiedzi na te trudności, Bank Zachodni WBK opracował program Firmowych Ewolucji. Jest to projekt pozafinansowego wsparcia polskich przedsiębiorców, z którym w tym roku chcemy być jeszcze bliżej naszych klientów - mówi Wiesław Macherzyński, dyrektor Biura Rozwoju Relacji z Klientami MŚP, w Banku Zachodnim WBK.

Już po raz kolejny Firmowe Ewolucje wyruszają w Polskę. W ramach inicjatywy zaplanowano blisko 600 spotkań dla lokalnych przedsiębiorców z udziałem przedstawicieli banku, partnerów biznesowych programu i regionalnych ekspertów. Uczestnikom warsztatów specjaliści przekażą narzędzia, ale przede wszystkim wiedzę, która pomoże w rozwiązaniu konkretnych problemów biznesowych.

Z badań Banku Zachodniego WBK i PI Research wynika, że główne wyzwania przed jakimi stają firmy z sektora MŚP to m.in. zmiana pokoleniowa w firmach i decyzja o przekazaniu własności w inne ręce. Właściciele firm często nie wiedzą, w jaki sposób dobrze przeprowadzić proces przekazania biznesu następcom i jak się do niego poprawnie przygotować[1]. Wśród innych, głównych problemów, z jakimi muszą się mierzyć małe i średnie przedsiębiorstwa są też: rekrutacja, motywacja i rozwój pracowników[2].

Pełna lista wydarzeń i informacja o miastach, w których odbędą się spotkania znajduję się na portalu „Firmowe Ewolucje” na stronie firmoweewolucje.bzwbk.pl, w zakładce „Warsztaty i Szkolenia”. Tam również można zapisać się na wydarzenie. Liczba miejsc jest ograniczona.

[1] Raport: „Prognoza majątku – jak demografia zmieni aktywa Polaków” 2016, https://static3.bzwbk.pl/asset/P/r/o/Prognoza-majatku-_do_2040_66983.pdf?_ga=1.63861227.595448575.1483603546

[2]  Raport: „Małe i średnie firmy w Polsce – bariery i rozwój” 2016, https://static3.bzwbk.pl/asset/m/a/l/male-i-srednie-firmy-w-polsce2_-polityka-insight_61682.pdf?_ga=1.55487203.994838417.1465293557

Dyrektor Obszaru Komunikacji Korporacyjnej i Marketingu