KARTOSWAJANIE – rusza pierwszy edukacyjny portal o kartach kredytowych w Polsce

Ostatnia publikacja: 2017-10-24 10:09

Właśnie wystartował pierwszy na polskim rynku portal edukacyjny o kartach kredytowych – kartoswajanie.bzwbk.pl. W jednym miejscu zostały zebrane najważniejsze informacje i praktyczne wskazówki, dotyczące m.in. opłat i odsetek, bezpieczeństwa czy usług dodatkowych do karty kredytowej. Pomysłodawcą projektu jest Bank Zachodni WBK.

- Z naszego badania „Pokolenia o Finansach 2” wynika, że już co czwarta osoba, która szuka informacji o produktach finansowych, korzysta ze stron internetowych poświęconych tej tematyce. Do tej pory brakowało jednak miejsca, gdzie zebrane byłyby podstawowe informacje dotyczące kart kredytowych i podpowiedzi, jak z nich korzystać m.in. jak nie wpaść w pętlę zadłużenia. Postanowiliśmy wypełnić tę lukę i stworzyliśmy projekt Kartoswajanie. Mamy nadzieję, że przy jego pomocy z jednej strony przekonamy więcej osób do korzystania z kart kredytowych, a z drugiej, przyczynimy się do bardziej świadomego jej użytkowania – mówi Jakub Pękacz, menedżer Zespołu Sprzedaży Kart i Kont w Banku Zachodnim WBK.

Oswajamy karty, czyli co znajdziemy na portalu?

Portal Kartoswajanie.bzwbk.pl jest pierwszym edukacyjnym portalem w Polsce, który dotyczy kart kredytowych. Klienci znajdą tam odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, szczegóły na temat różnych funkcji karty, bezpieczeństwa i możliwości jeszcze bardziej efektywnego zarządzania swoimi finansami. Dodatkowo, odwiedzający portal mogą dowiedzieć się, jakie są zalety posiadania karty, jak ustalić limit kredytowy i mieć większą kontrolę nad wydatkami. Wszystkie informacje na portalu kartoswajanie.bzwbk.pl są podane w przystępnej formie – w postaci zwięzłych tekstów, materiałów instruktażowych czy krótkich filmików.

Z opłatami za pan brat

Osoby korzystające z kart kredytowych najczęściej chcą się dowiedzieć, z jakimi kosztami wiąże się użytkowanie tego produktu finansowego. Dlatego na portalu zostały wyróżnione kwestie odsetek i opłat. Użytkownicy dowiedzą się m.in. jak zmienia się wysokość naliczonych odsetek i co zrobić, aby ich nie płacić, a także co zrobić, żeby uniknąć opłat za korzystanie z karty. Portal posiada także symulatory, które pomagają wyliczyć m.in. kwotę odsetek do zapłaty, opłatę za przelew itd.

Portal www.kartoswajanie.bzwbk.pl jest dostępnych dla wszystkich osób zainteresowanych informacjami na temat kart kredytowych. Ma również wspierać klienta na każdym etapie „życia” karty i szczegółowo wyjaśniać wszystkie pojawiające się wątpliwości.

* Badanie „Pokolenia o Finansach 2” zostało przygotowane i opracowane przez 4P Research Mix na próbie 1028 osób, dobranych losowo-kwotowo (kwoty uwzględniały wiek i płeć oraz miejsce zamieszkania, oddające rozkłady tych cech w badanej populacji). Badanie zostało zrealizowane metodą wywiadów internetowych na panelu (CAWI). Dane były zbierane w listopadzie-grudniu 2016 roku.