„Niebiański Chopin Krzysztofa Książka”

Ostatnia publikacja: 2017-04-13 14:00

Płyta Santander Orchestra została wskazana jako nagranie miesiąca przez prestiżowy francuski portal muzyczny ResMusica.

Uczestnicy projektu Santander Orchestra prowadzeni przez Jose Maria Florencio sesję nagraniową odbyli jesienią 2016 roku w Europejskim Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego. Przygotowany przez nich album zawiera dwie sztandarowe pozycje w klasycznym repertuarze orkiestrowym: I koncert fortepianowy Fryderyka Chopina i VIII Symfonię Antonina Dvoraka. Obydwa utwory są bardzo wymagające jak i niezwykle rozpoznawalne. Do współpracy z orkiestrą przy nagraniu chopinowskim zaproszony został Krzysztof Książek, uczestnik XVII Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego z 2015 roku.

W opinii Macieja Chiżyńskiego, autora recenzji opublikowanej w ResMusica, to właśnie udział tego pianisty dodał niezwykłej wartości nagraniu. Uznany za jednego z najwybitniejszych obecnie młodych muzyków Książek nie miał okazji zaprezentować się w koncertowym repertuarze Chopina, nie doszedł bowiem do finałów – odbiło się to wówczas szerokim echem i wzbudziło wiele kontrowersji. „Blisko ideału” – tak interpretację zarejestrowaną na płycie Santander Orchestra ocenia recenzent.

– Cieszymy się niezwykle, że nagraliśmy naszą pierwszą płytę właśnie z Krzysztofem Książkiem. Byliśmy pod wrażeniem jego siły i wrażliwości jednocześnie, wyczucia i pomysłu na siebie. Połączenie temperamentów Jose Maria Florencio, 64 muzyków i Krzysztofa Książka dało efekt, który przerósł nasze oczekiwania. Jesteśmy dumni z recenzji na portalu ResMusica. Stworzyliśmy ten projekt by promować młodych muzyków i by dawać im możliwości pełnego wykorzystania ich talentów – powiedziała Katarzyna Meissner, dyrektor Biura Sponsoringu i Projektów Relacyjnych Banku Zachodniego WBK.

ResMusica to założony w 1999 roku portal muzyczny, który skupia autorów z 7 krajów, na bieżąco komentujących wydarzenia kulturalne z całego świata.

Dyrektor Obszaru Komunikacji Korporacyjnej i Marketingu