Ruszyła rekrutacja do 4. edycji projektu Santander Orchestra

Ostatnia publikacja: 2018-02-06 12:00

Młodzi muzycy, którzy chcą grać w orkiestrze symfonicznej, do 16 lutego br. mogą wziąć udział w kolejnym naborze do Santander Orchestra. Wybrani kandydaci w marcu wystąpią na tegorocznym 22. Wielkanocnym Festiwalu Ludwiga van Beethovena.

- Do działania napędza nas świadomość, że pomagamy młodym talentom rozwijać się i spełniać ich marzenia. Pierwszy etap 4. edycji projektu Santander Orchestra rozpoczynamy w marcu od przygotowania do trzech koncertów w ramach niezwykłego festiwalu. Dla uczestników przygotowaliśmy również serię wykładów z dziedzin takich jak: autoprezentacja, komunikacja medialna, finanse i prawo autorskie – istotnych dla przyszłego, zawodowego rozwoju muzyka. Cieszymy się, że nasz autorski projekt budzi ogromne zainteresowanie, jest potrzebny, dlatego to nie wszystko, co mamy w planach na ten rok. Kolejne odsłony tegorocznej edycji projektu już wkrótce – mówi Katarzyna Meissner, dyrektor Biura Sponsoringu i Projektów Relacyjnych Banku Zachodniego WBK..

Jak wziąć udział?

Wystarczy spełnić dwa warunki, aby dołączyć do Santander Orchestra: być w wieku 18-28 lat oraz posiadać status studenta lub absolwenta polskiej wyższej uczelni muzycznej. Jeżeli te kryteria się zgadzają, kandydaci muszą wypełnić formularz zgłoszeniowy na stronie internetowej http://santanderorchestra.com oraz opracować wskazane utwory na wybranym instrumencie (skrzypce, altówka, wiolonczela, kontrabas, obój, fagot, waltornia, trąbka, puzon, instrumenty perkusyjne) i nagrać ich wykonanie. Jury podda je ocenie i zaprosi wybranych muzyków do udziału w projekcie.

- Poszukujemy najzdolniejszych muzyków, którzy tworzyć będą kolejną edycję Santander Orchestra. Wybrani do zespołu młodzi artyści staną się częścią orkiestry i stanowić będą o jej potencjale. Santander Orchestra umożliwia rozwój indywidualny każdego z uczestników projektu podczas warsztatów, prób i koncertów pod kierunkiem mistrzów. To z pewnością jeden z najciekawszych projektów edukacyjnych i artystycznych w Polsce – mówi Adam Górko, Prezes Zarządu Fundacji MyWay.

Koncerty w 3 miastach

Tegoroczna edycja projektu Santander Orchestra rozpoczyna się w marcu w Europejskim Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego w Lusławicach. Podczas zajęć uczestnicy będą doskonalić swój warsztat i przygotowywać się do trasy koncertowej również pod okiem wybitnych tutorów – uznanych w Polsce i za granicą muzyków i wykładowców. Takie wsparcie to niezwykła szansa na zdobycie nowych doświadczeń i pracy w zupełnie innym środowisku niż warunki, jakie są w orkiestrze na uczelni.

Zwieńczeniem projektu będą występy pod batutą Maestro Lawrence’a Fostera na tegorocznym 22. Wielkanocnym Festiwalu Ludwiga van Beethovena: w Warszawie (26 marca br.) oraz koncerty w Łodzi (27 marca br.) i Poznaniu (28 marca br.)

- Jesteśmy szczęśliwi, że Lusławice mogą być domem dla takich projektów jak Santander Orchestra. Centrum jest idealnym miejscem spotkań młodych adeptów muzyki nie tylko ze względu na znakomitą, nowoczesną infrastrukturę, ale przede wszystkim atmosferę tego miejsca, które tętni życiem muzycznym. Chcemy inspirować najzdolniejszych młodych muzyków do doskonalenia umiejętności i dążenia ku pełnej dojrzałości artystycznej – podsumowuje Adam Balas, dyrektor Europejskiego Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego.