Santander Orchestra przyciągnęła 125 młodych muzyków i studentów

Ostatnia publikacja: 2018-01-04 15:36

Muzyka z nutą biznesu – tym hasłem można podsumować tegoroczną edycję Akademii Santander Orchestra, która właśnie dobiegła końca. W zorganizowanych wykładach oraz warsztatach muzycznych wzięło udział aż 125 młodych muzyków i studentów. Zainteresowaniem cieszyły się zajęcia z public relations i social media, które poprowadzili m.in. Rafał Masny z Abstra.tv oraz Piotr Metz, szefa muzyczny Programu 3 Polskiego Radia.

- Od początku istnienia Santander Orchestra do współpracy zapraszamy nie tylko wybitnych muzyków, ale też ekspertów z dziedzin, które są przydatne z punktu widzenia wejścia młodych muzyków na rynek pracy. Zaoferowaliśmy im zajęcia m.in. z prawa autorskiego, public relations czy social media. Na tych ostatnich młodzi ludzie mogli posłuchać Rafała Masnego, który opowiadał o tym jak wykorzystać nowe kanały komunikacji w budowaniu własnego wizerunku, a Piotr Metz opisywał proces rodzenia się talentów na polskiej scenie muzycznej – mówi Katarzyna Meissner, dyrektor Biura Sponsoringu i Projektów Relacyjnych Banku Zachodniego WBK.

Muzyka na pierwszym planie

Podstawą tegorocznej Akademii Santander Orchestra pozostały warsztaty mistrzowskie, których celem było doskonalenie umiejętności gry na instrumentach. Przez dwanaście tygodni odbywały się spotkania prowadzone przez wybitnych polskich tutorów, w tym m.in. Jana Stanienda, Adama Krzeszowieca czy Tomasza Bińkowskiego. W warsztatach masterclass w sumie wzięło udział aż 67 osób. Największym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia z doskonalenia umiejętności gry na skrzypcach, wiolonczelach i fletach.

- Tegoroczna edycja Santander Orchestra była wyjątkowa. Przede wszystkim w naszych zajęciach wzięła udział rekordowa liczba osób, co dla nas stanowi dowód, że tego typu wsparcie muzyków na wczesnym etapie jest kluczowe. Z własnego doświadczenia wiem, z jakimi trudnościami wiąże się wybranie kariery muzycznej i cieszę się, że mogę pomóc innym. Santander Orchestra to dla naszych uczestników unikatowe doświadczenia, które inspirują ich do dalszego rozwoju, a zdobyte umiejętności i kontakty stanowią wsparcie w płynnym wejściu na rynek pracy po zakończonej edukacji – mówi Filip Czarnecki, Project Manager, Fundacja MyWay.

Biznesowy akompaniament

Oprócz zajęć masterclass, w 3. edycji Akademii Santander Orchestra, młodzi muzycy mogli wziąć udział w serii wykładów teoretycznych, które poruszały tematy związane m.in. z savoir-vivre, prawem autorskim, public relations i social media. Ten cykl zajęć z ekspertami pokazał uczestnikom, w jaki sposób należy świadomie prowadzić własną karierę i umiejętnie zarządzać wizerunkiem, a tym samym stawać się bardziej konkurencyjnym na wymagającym rynku pracy. W zajęciach teoretycznych wzięło udział 58 studentów. Największym zainteresowaniem cieszyły się wykłady z public relations oraz social media, prowadzone przez Iwonę Błońską-Orzoł oraz Monikę Nowakowską z Banku Zachodniego WBK, w których wzięli udział Rafał Masny z Abstra.tv oraz Piotr Metz, szef muzyczny Programu 3 Polskiego Radia.

Zajęcia 3. edycji Akademii Santander Orchestra odbywały się w Centrum Relacyjnym Banku Zachodniego WBK w prawie każdy weekend od końca września br. Projekt realizowany jest przez Bank Zachodni WBK i Fundację Młodych Talentów MyWay wspólnie z Europejskim Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego w Lusławicach. Partnerem artystycznym wydarzenia jest Steinway & Sons udostępniający fortepian Boston. Patronat medialny nad wydarzeniem objął Program 2 Polskiego Radia, Interia.pl oraz Rzeczpospolita.

Informacje o partnerach projektu:

MyWay Fundacja Młodych Talentów

Fundacja powstała w 2013 roku. Jej celem jest podejmowanie działań edukacyjnych na rzecz rozwoju młodych talentów w Polsce i zagranicą, wspieranie ich w budowaniu profesjonalnej kariery zawodowej. Fundacji zależy, by młode talenty rozwijały się i miały możliwość zaprezentowania się na największych i najbardziej prestiżowych scenach. By muzycy mogli to osiągnąć, Fundacja zapewnia profesjonalną i kompleksową pomoc w zakresie przygotowania i promocji młodego muzyka, wykorzystuje różne kanały, nowoczesne narzędzia komunikacji i uczy swoich podopiecznych, jak efektywnie z nich korzystać.

Europejskie Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego

Projekt unikatowy na skalę międzynarodową – pierwszy tego rodzaju ośrodek rozwijania młodych talentów muzycznych w Polsce i w Europie. Centrum jest miejscem spotkań utalentowanych artystów, młodych muzyków i znakomitych pedagogów oraz przestrzenią wymiany doświadczeń, wspólnej edukacji i rozwoju. Ideą powstania tego wyjątkowego obiektu było stworzenie warunków umożliwiających zarówno konfrontację z rówieśnikami, jak również kontakt z niekwestionowanymi autorytetami polskiego i europejskiego świata muzycznego. Centrum tętni muzycznym pulsem przez cały rok, zapraszając artystów i publiczność do udziału w koncertach, festiwalach, kursach, seminariach, spotkaniach i warsztatach muzycznych. W skład obiektu w Lusławicach wchodzą m.in. sala koncertowa mieszcząca 650 widzów, zespół dydaktyczny obejmujący sale do ćwiczeń indywidualnych i zespołowych, biblioteka oraz zespół pobytowy z częścią mieszkalną dla uczestników programów – pedagogów i młodych artystów. Architektura nowoczesnego obiektu Centrum harmonijnie komponuje się z otoczeniem i jest idealnym miejscem do twórczego działania