Startuje konkurs Banku Zachodniego WBK „Ekobezpieczni”

Ostatnia publikacja: 2018-04-16 13:29

Bank Zachodni WBK ruszył właśnie z ogólnopolskim konkursem „Ekobezpieczni” skierowanym do uczniów szkół podstawowych. Celem konkursu jest m.in. poszerzenie wiedzy dzieci i młodzieży o prawidłowym zachowaniu na drodze oraz ekologii na szosach.

Od 12 kwietnia br. szkoły podstawowe w kraju mogą zgłaszać do konkursu prace plastyczne i filmowe uczniów klas 1-6 przedstawiające ich wizję i pomysły na bezpieczne i jednocześnie ekologiczne pokonywanie drogi do szkoły. Zgłoszenia można wysyłać przez specjalną aplikację dostępną na stronie www.jakjezdzisz.pl/ekobezpieczni.

–  Bank Zachodni WBK w ramach projektu Jak Jeździsz od kilku lat uświadamia kierowców, jak ważne jest ich poprawne, bezpieczne i kulturalne zachowanie na drogach. Każdego dnia nasze informacje o charakterze edukacyjnym trafiają do nowych osób. Społeczność internetowa skupiona wokół projektu przekroczyła już 90 tysięcy, co potwierdza, że takie działania są potrzebne. Tym razem, w ramach akcji „Ekobezpieczni”, mamy ambicję dotrzeć do najmłodszych uczestników ruchu drogowego, by utrwalić w nich prawidłowe zachowania komunikacyjne oraz wyrobić pozytywne nawyki dbania o środowisko i najbliższe otoczenie – powiedziała Katarzyna Meissner, dyrektor Biura Sponsoringu i Projektów Relacyjnych w Banku Zachodnim WBK.

Wnioski w konkursie „Ekobezpieczni” można przesyłać do 15 maja br. Między 18 maja a 17 czerwca na najbardziej kreatywne prace będą głosowali internauci. Ogłoszenie listy zwycięzców nastąpi 21 czerwca. W zwycięskiej szkole stanie mobilne miasteczko ruchu drogowego oraz zorganizowany zostanie pełen edukacyjnych atrakcji dzień z projektem Jak Jeździsz i ambasadorem akcji, Kubą Giermaziakiem. Autorzy najlepszych 19 prac otrzymają przydatne i proekologiczne akcesoria. Uzupełnieniem działań edukacyjnych będzie lekcja wychowawcza z Kubą Giermaziakiem w formie filmu wideo do pobrania. Merytorycznie konkurs „Ekobezpieczni” jest wspierany przed Stowarzyszenie Partnerstwo dla Bezpieczeństwa Drogowego.

Rozwój motoryzacji i dynamiczny wzrost natężenia ruchu drogowego sprawiają, że obok bezpieczeństwa naszego
 i innych uczestników, znaczenia nabiera także troska o środowisko naturalne i jakość powietrza. To, co robimy dziś ma znaczenie dla nas i naszej rodziny w kontekście bezpiecznych podróży, ale także niesie konsekwencje dla przyszłych pokoleń. Dlatego tak ważne jest, aby już od najmłodszych lat uświadamiać dzieci nie tylko w kwestii wychowania komunikacyjnego, ale także w kontekście ekologii. Konkurs „Ekobezpieczni” łączy w sobie te dwa elementy. Wierzę, że uczniowie pokażą nam w kreatywny sposób, jak dbają o swoje bezpieczeństwo na drodze z korzyścią dla najbliższego otoczenia
– podsumowuje cel akcji Kuba Giermaziak.