Wystartowała Akademia Santander Orchestra

Ostatnia publikacja: 2017-10-02 11:52

30 września br. odbyło się pierwsze spotkanie tegorocznej edycji Akademii Santander Orchestra. Uczestnicy projektu na pierwszych zajęciach zgłębiali tajniki savoir-vivre, a już w kolejnym tygodniu dowiedzą się, jak rozwijać swoją karierę za pomocą social media i poznają szczegóły prawa autorskiego. Akademia Santander Orchestra potrwa do połowy grudnia. Poza wykładami, na młodych muzyków czekają zajęcia masterclass z udziałem wybitnych polskich tutorów.

- Jako bank angażujemy się w promowanie inicjatyw kulturalnych z kilku powodów. Po pierwsze, to ważne żeby dostęp do sztuki miało jak najszersze grono odbiorców. Dzięki Santander Orchestra tak się właśnie dzieje. Po drugie, poprzez młodych ludzi, możemy przekazać, jakie wartości są dla nas ważne. Otwartość, empatia, otwieranie możliwości to filary naszej strategii, które znajdują wyraz również w naszych działaniach CSR. Po trzecie, duże zainteresowanie projektem jest dla nas najlepszym potwierdzeniem, że to co robimy ma sens. Młodzi muzycy potrzebują wsparcia w rozwoju swojej kariery i my im w tym pomagamy – mówi Katarzyna Meissner, dyrektor Biura Sponsoringu i Projektów Relacyjnych Banku Zachodniego WBK.

Wyjątkowa edycja

Tegoroczna edycja Akademii Santander Orchestra jest wyjątkowa. Bank Zachodni WBK zadbał o kompleksowe podejście do rozwoju kariery muzyków. W planie Akademii Santander Orchestra obok indywidualnych zajęć praktycznych z wybitnymi tutorami, pojawiły się także wykłady teoretyczne z takich obszarów jak public relations, social media, prawo autorskie czy savoir-vivre. Dodatkowy cykl zajęć z ekspertami ma pokazać młodym muzykom, w jaki sposób należy świadomie prowadzić swoją karierę i umiejętnie zarządzać wizerunkiem, a tym samym stawać się bardziej konkurencyjnym na wymagającym rynku pracy.

- Do naszego projektu zgłosiło się ponad 300 osób, które dzięki nam mogą rozwinąć swój talent i poszerzyć swoją wiedzę. Największym powodzeniem cieszyły się oczywiście warsztaty masterclass, ale również wykłady wykraczające poza wiedzę muzyczną zdobyły grono swoich miłośników. Savoir-vivre, prawo autorskie, public relations, czy social media, to wiedza niezbędna w dzisiejszych czasach, a często pomijana w trakcie kształcenia muzycznego. Zajęcia organizowane w ramach Akademii Santander Orchestra wypełniają tę lukę – mówi Filip Czarnecki, Project Manager, Fundacja MyWay.

Kolejne spotkania Akademii

Zajęcia Akademii Santander Orchestra będą odbywały się w prawie każdy weekend od końca września do połowy grudnia br. Już 7 października br. zapisani na wykład studenci zgłębią tajniki prawa autorskiego, a następnie dowiedzą się, jak w pełni wykorzystać potęgę mediów społecznościowych do budowania swojej marki. Zajęcia odbywają się w Centrum Relacyjnym Banku Zachodniego WBK.

Projekt Santander Orchestra realizowany jest przez Bank Zachodni WBK i Fundację Młodych Talentów MyWay wspólnie z Europejskim Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego w Lusławicach. Patronat medialny nad wydarzeniem objął Program 2 Polskiego Radia. Więcej informacji na temat projektu można znaleźć na stronie internetowej i Facebooku.

Informacje o partnerach projektu:

MyWay Fundacja Młodych Talentów

Fundacja powstała w 2013 roku. Jej celem jest podejmowanie działań edukacyjnych na rzecz rozwoju młodych talentów w Polsce i zagranicą, wspieranie ich w budowaniu profesjonalnej kariery zawodowej. Fundacji zależy, by młode talenty rozwijały się i miały możliwość zaprezentowania się na największych i najbardziej prestiżowych scenach. By muzycy mogli to osiągnąć, Fundacja zapewnia profesjonalną i kompleksową pomoc w zakresie przygotowania i promocji młodego muzyka, wykorzystuje różne kanały, nowoczesne narzędzia komunikacji i uczy swoich podopiecznych, jak efektywnie z nich korzystać.

Europejskie Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego

Projekt unikatowy na skalę międzynarodową – pierwszy tego rodzaju ośrodek rozwijania młodych talentów muzycznych w Polsce i w Europie. Centrum jest miejscem spotkań utalentowanych artystów, młodych muzyków i znakomitych pedagogów oraz przestrzenią wymiany doświadczeń, wspólnej edukacji i rozwoju. Ideą powstania tego wyjątkowego obiektu było stworzenie warunków umożliwiających zarówno konfrontację z rówieśnikami, jak również kontakt z niekwestionowanymi autorytetami polskiego i europejskiego świata muzycznego. Centrum tętni muzycznym pulsem przez cały rok, zapraszając artystów i publiczność do udziału w koncertach, festiwalach, kursach, seminariach, spotkaniach i warsztatach muzycznych. W skład obiektu w Lusławicach wchodzą m.in. sala koncertowa mieszcząca 650 widzów, zespół dydaktyczny obejmujący sale do ćwiczeń indywidualnych i zespołowych, biblioteka oraz zespół pobytowy z częścią mieszkalną dla uczestników programów – pedagogów i młodych artystów. Architektura nowoczesnego obiektu Centrum harmonijnie komponuje się z otoczeniem i jest idealnym miejscem do twórczego działania