Z okazji Dnia Ziemi Bank Zachodni WBK posadził 8 tysięcy nowych drzew.

Ostatnia publikacja: 2018-04-23 16:09

W miniony weekend przy wsparciu wolontariuszy Banku Zachodniego WBK zasadzono 8 tysięcy drzew, które zasilą ekosystem Ojcowskiego Parku Narodowego oraz Nadleśnictwa Lipusz, które bardzo ucierpiało na skutek ubiegłorocznych nawałnic. Akcję zorganizowano, by promować ekologiczne podejście do usług bankowych poprzez zachęcanie klientów m.in. do rezygnacji z wyciągów papierowych na rzecz korzystania z bankowości elektronicznej.

- Już ponad 2 miliony klientów Banku Zachodniego WBK korzysta z bankowości mobilnej i internetowej, a tym samym chroni polskie lasy. Rezygnując z drukowanych wyciągów z kont, pozwalają nam zaoszczędzić ogromne ilości papieru. Chcąc im podziękować oraz zachęcić pozostałych naszych klientów do korzystania z proekologicznych rozwiązań, postanowiliśmy przeprowadzić akcję wspólnego sadzenia drzew. Wierzę, że pomogą one chronić nie tylko unikalne tereny leśne, ale także zapewnią lepszą jakość powietrza, poprawiając warunki życia mieszkańców i turystów odwiedzających Ojcowski Park Narodowy oraz Kaszuby ‒ mówi Katarzyna Prus-Malinowska z Banku Zachodniego WBK

Dzięki inicjatywie zrealizowanej przez Bank Zachodni WBK wspólnie z Fundacją Aeris Futuro oraz Dyrekcją Ojcowskiego Parku Narodowego, w miniony weekend na terenie Parku pojawiło się aż 6 tysięcy nowych drzew. Szacuje się, że odnowienie w sposób naturalny takich zasobów leśnych trwałoby od 80 do 120 lat. Ojcowski Park Narodowy jest najmniejszym parkiem tego typu w Polsce. Jest przy tym niezwykle wartościowy. Na jego obszarze występuje kilkanaście tysięcy gatunków zwierząt oraz roślin, z czego część jest do tej pory niezbadana. Park jest bardzo cennym i zamkniętym na niewielkim obszarze ekosystemem, którego niezbędnym składnikiem są drzewa. Organizując akcję sadzenia drzew chcemy przede wszystkim zwrócić uwagę na pilną potrzebę troski o środowisko, w którym żyjemy, a także zachęcić do aktywnego włączenia się w działania prośrodowiskowe.

- Nasza akcja ma również bardzo ważny i konkretny efekt ekologiczny. Jak wiadomo, drzewa mają zdolność oczyszczania powietrza oraz łagodzenia klimatu lokalnego. Dzięki posadzeniu 6 tyś. buków w ciągu roku na tym terenie będzie wytrącać się od 20 do 40 ton pyłów oraz zostanie wchłoniętych z atmosfery ok 3,6 tysiąca kg węgla. W dodatku szacujemy, że to nowe nasadzenie przyczyni się do redukcji emisji CO2 o 500 ton, czyli ilości uwolnionej przy okazji spalenia 220 tysięcy litrów paliwa.komentuje Joanna Mieszkowicz, Prezes Fundacji Aeris Futuro.

W ten sam weekend wolontariusze Banku Zachodniego WBK odwiedzili również Nadleśnictwo Lipusz. Było ono jednym z najbardziej poszkodowanych miejsc w Polsce w wyniku ubiegłorocznych nawałnic. Dzięki zaangażowaniu Banku i jego pracowników miejscowy ekosystem wzbogacił się o 2 tysiące drzew.

Posadzenie 8 tysięcy drzew nie kończy działań banku, nadal będzie nakłaniać klientów do proekologicznych rozwiązań, jak rezygnacja z papierowej korespondencji i aktywne korzystanie z bankowości internetowej. Im więcej z klientów wybierze bankowość zdalną, tym więcej drzew zasadzi Bank Zachodni WBK.

Równocześnie, na profilach społecznościowych Banku Zachodniego WBK trwa akcja #EkoDigital, której elementem jest konkurs z okazji Dnia Ziemi. Na uczestników czekają nagrody w postaci sadzonek drzew dla bliskich. Wystarczy wejść na https://www.facebook.com/bzwbk napisać w komentarzu kogo chcielibyśmy obdarować i dlaczego oraz dodać #EkoDigital. Konkurs trwa do 29 kwietnia br.